seuran logo
PÅ SVENSKA

Pernajan Agricolaseuran toimintaa vuosina 2019, 2018, 2017, 2016 ja 2015

Kirjallisuusilta Labbyssa

Perjantaina 11. lokakuuta 2019 parikymmentä yhdistyksen jäsentä vietti kirjallista iltaa Labbyn kartanossa. Labbyn isänta ja emäntä eli Juha ja Emilia Näri kertoivat kartanon vaiheista sekä tarjosivat syötävää ja juotavaa.

Illan ohjelmassa oli kaksi kirjaesittelyä: Riikka Kaihovaara kertoi tuoreesta esseekokoelmastaan Villi ihminen. Kaihovaaran kirjoitukset käsittelevät muun muassa ekokriisiin ja ns. antroposeeniin liittyviä aiheita. Niinpä kirjaesitys tuotti vilkkaan keskustelun maailman tilasta ja ihmiskunnan tulevaisuudesta.
Nina Fogelberg puolestaan luki otteita isänsä Paul Fogelbergin äskettäin ilmestyneestä teoksesta, joka perustuu hänen iso-isoisänsä Johan Josef Fogelbergin (1821-1903) päiväkirjamerkintöihin. Tämä esittely taas vei keskustelun maamme menneisyyteen ja kirjan kirjottajien henkilöhistorioihin.

Kesäjuhlan flyer

Kutsu Agricola-juhlaan ja kevätkokoukseen Agricolan päivänä, tiistaina 9.4.2019

Ohjelma alkaa Pernajan kirkossa kello 18.00 keskiaikaisten hymnien illalla Vexilla Regis - Nyt liehuu viiri Kuninkaan, jossa yhdistyksemme hallituksen jäsen Nina Fogelberg esittelee ja laulaa ja kutsuu yleisönkin laulamaan keskiaikaisia hymnejä eli virsiä. Tutustumme Mikael Agricolan 500 vuotta vanhoihin suomennoksiin sekä uusiin Pekka Kivekkään ja Samppa Asunnan käännöksiin valmisteilla olevasta kokoelmasta.

Tervetuloa Pernajan kirkolle Agricolan päivänä 9.4.2019!

Tilaisuuden jälkeen tien toisella puolen Pitäjäntuvassa on perinteiseen tapaan tarjolla virvokkeita, niin sanotusti kahvia ja pullaa. Illan päätteeksi järjestetään Agricola-seuran sääntömääräinen kevätkokous.

Hallitus esittää kevätkokouksen 2019 hyväksyttäväksi syyskokouksen 20.10.2018 hyväksymän tulo- ja menoarvion ja toimintasuunnitelman täydennykseksi lisäbudjetin vuodelle 2019. Kun apurahoituksen anominen vuoden 2019 toimintaan tuli ajankohtaiseksi, hallitus päätti hakea aiemmin mainittujen anomusten lisäksi apurahoitusta Svenska Kulturfondenilta ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahastolta Agricola-museon toiminnan elvyttämiseksi. Uusien anomusten myötä myös toimintasuunnitelmaa piti uudistaa mahdollistamaan ne toimenpiteet, jotka apurahoitus tekisi mahdolliseksi.

Ennakkotieto:
Muuta ohjelmaa:
Pernajassa 31. heinäkuuta 2018

Hyvät Pernajan Agricola-seuran jäsenet ja ystävät,

elokuu alkaa mutta kesä jatkuu ja vielä on helteistäkin. Ehkä paluu huhtikuun vuosikokouksen uutisin vilvoittaa hieman.

Yhdistyksemme kokoontui Agricola-juhlaan ja sen jälkeen vuosikokoukseen kauniina kevätsunnuntaina 8.4.2018 Pitäjäntuvassa. Juhlaa edelsi kaksikielinen messu Pernajan kirkossa tien toisella puolen; yhdistyksemme osallistui messuun sillä tavoin, että hallituksen jäsenet Kai Nieminen ja Nina Björkman-Nystén lukivat päivän tekstit suomeksi ja ruotsiksi, Pernajan seurakunta osallistui Agricola-juhlaan tarjoamalla kokoontumistilan ja kahvit. Lisäksi kirkkoherrat Robert Lemberg ja Seppo Apajalahti keskustelivat ja vastasivat kysymyksiin Loviisanseudun seurakuntien lakkauttamisesta ja kahden uuden seurakunnan perustamisesta vuoden 2019 alkaessa: Loviisassa tulee olemaan Agricolan seurakunta ja Agricola svenska församling. Juhlassa esiintyivät viulisti Elina Mieskolainen ja mandoliinia ja huilua soittanut Jarmo Romppanen. Lisäksi minä luin Mikael Agricolan runotekstejä.
Liitän mukaan juhlan jälkeen järjestetyn sääntömääräisen kevätkokouksen pöytäkirjan. Tässä tiivistelmänä tärkeimmät asiat:
-- jäsenmaksun suuruudeksi päätettiin edelleen 5 euroa. Pyydän maksamaan sen Aktia-pankin tilille numero FI82 4055 0012 5287 62. Moni jäsen on unohtanut maksaa myös vuoden 2017 jäsenmaksun, pyydän maksamaan senkin samalla kertaa.
-- yhdistyksen puheenjohtajaksi 2018 valittiin Kai Nieminen, hallituksen jäseniksi valittiin Tuovi Putkonen, Emilia Näri, Mikko Idlax ja Marjo Vuokko, hallituksen varajäseniksi Mia Aitokari, Nina Björkman-Nystén, Nina Fogelberg ja Elina Mieskolainen.
-- todettiin tarve kunnostaa Agricolan muistokivi Sigfridsissä hänen syntymäkotinsa sijaintipaikalla. Päätettiin ehdottaa yhteistyötä Loviisan kaupungille, Pernajan seurakunnalle ja Turussa toimivalle Mikael Agricola- seuralle.
-- päätettiin pitää syyskokous lauantaina 20.10. Mia Aitokari kutsui kokoontumaan kotonaan Isnäsissä; järjestämme siellä silloin kirjallisuus- ja musiikki-iltamat.
-- syksyllä jatkuu koululaisille suunnattu perehdyttämisohjelma Pernajan kirkolla ja kirkossa.
-- tarkempia tietoja tulevan syksyn ja talvikauden ohjelmasta myöhemmin. Tulossa on mm. kansalaisopiston järjestämä Pernajan historian luentosarja ja Pernajan kirkonkylään keskittyvä opaskurssi.

Työryhmä kokoontuikin 24.5.Pernajan kirkossa keskustelemaan muistomerkin kunnostuksesta, läsnä olivat yhdistyksemme edustajien lisäksi  Loviisan kaupungin, Loviisan kaupunginmuseon, Pernajan seurakunnan ja Mikael Agricola -seuran edustajat. Yhdistyksemme jäsen Marja-Liisa Puskala-Posti, joka edusti myös Mikael Agricoa -seuraa, oli kysellyt tarjouksia työstä. Muistokiven puhdistaminen ja kirjainten kultaaminen päätettiin tilata HB-hautakivet -firmalta. Se on jo tehty ja olemme saaneet laskun. Marja-Liisa Puskala-Posti on myös ollut yhteydessä tilan omistajaan Bosse Anderssoniin ja neuvotellut myös kuusiaidan kunnostamisesta ja muista maankäyttöön liittyvistä asioista. Marja-Liisalle suuri kiitos aktiivisuudesta.
Elokuun puolivälissä on tiedossa runsasta kulttuuritarjontaa:
--keskiviikkona 15.8. klo 18.00 Pernajan kirkossa esiintyy duo Vindaum: Nina Fogelberg ja Susanna Tollet, jotka soittavat keskiaikaista ja kansanomaista musiikkia Euroopasta ja Pohjolasta. Heidän soitinvalikoimaansa kuuluu kampiliira, kantele, huiluja ja lyömäsoittimia.
--torstaina 16.8. klo 17.00 avataan Loviisassa Kuningattarenkatu 18:n pop-up-galleriassa  Elina Soraisen muistonäyttely.
--lauantaina 18.8.klo 18.00 Trio Bin soittaa Wäfvars Café Pubissa Sarvisalon Härkäpäässä, Sarvisalontie 1058. Trio Binissä soittavat yhdistyksemme aktiivijäsenet Mikael Böök, Mikko Idlax ja Kai Nieminen.
Kaunista ja leppeää loppukesää toivottaen

Kai Nieminen
puheenjohtaja
Pernajan Agricola-seura ry

Juhlaseminaari aiheesta "Agricola, Pernaja, Viipuri ja Tukholma" pidettiin Pernajan Höganåsissa Mikaelin päivänä 29.9.2017. Mikael Agricola-Seura on jaannut linkin Timo Häkkisen valokuviin (avautuu uudessa ikkunassa) , jotka kertovat seminaarin tapahtumista ja tunnelmista.

Seminaariohjelma

Mitä sanoivat Keravan yhteiskoulun ylioppilaat 60 vuoden takaa, 1957, Pernajassa 16.9.2017 ?

Agricolajuhla 9.4.2017

      10.00 Kaksikielinen perhemessu kirkossa

11.00 pidot Pitäjäntuvassa

12.15 Agricolajuhla kirkossa & ohjelmaa lapsille Pitäjäntuvassa

tervetuliaissanat Kai Nieminen - musiikkinumero - Sture Enberg presenterar sin bok Mikael Agricola, pernåpojken som blev reformator - musiikkinumero - Tuovi Putkonen esitelmöi aiheesta Mikael Agricola reformaattorina - Vanhuksen laulu näytelmästä Mikael; Marko Putkonen & ensemble

13.30 Pernajan Agricola-seuran sääntömääräinen kevätkokous Pitäjäntuvassa

Seurakunnan puolesta musiikista vastaa kanttori Marcus Kalliokoski yhteistyössä Agricola-seuran Elina Mieskolaisen kanssa. Marko Putkosen kanssa esiintyy ensemble Elina Mieskolainen, Jorma Ojanperä ja Mia Aitokari.

Tarjoilun ja ohjelman suunnittelussa otetaan huomioon lapset.

14.11.2016

Hyvät Pernajan Agricola-seuran jäsenet ja ystävät,
eilen tiedotin vuosikokouksen kulusta ja päätöksistä, tänään haluan vielä kertoa että kokouksen virallisten asioiden jälkeen vietimme iltaa ruoan, kirjallisuuden ja musiikin parissa.
Elina Sorainen oli valmistanut iltapalan, jota en kuvaile tässä: läsnä olleet muistavat ja poissa olleille tulee vain paha mieli, jos he kuulevat mistä jäivät paitsi. Sen sijaan kerron että saimme nautinnoksemme kuulla Leena Krohnin esittelevän uutta kirjaansa ja lukevan siitä otteita.

kirjakannen kuva

Kirje Buddhalle on suurenmoisen hauska ja viisas runo lapsille ja aikuisille, kertomus posteljoonista joka etsii Buddhaa toimittaakseen hänelle kirjeen. Lukekaa, ottakaa selvää löytyikö Buddha ja mitä kirje sisälsi.
    Sitten Nina Fogelberg lauloi säestäen itseään pianolla, Mikael Böök lauloi bluesia  ja soitti pianoa, jättipä allekirjoittaneellekin tilaa huuliharppusooloon. Marko Putkonen lauloi kitaraa soittaen klassisia romanilauluja eri puolilta Eurooppaa. Ja kaiken ohessa juteltiin ja iloittiin, lauettiin ja veisattiinkin (olihan paikalla kaksi kanttoria) ja pohdittiin laulujen ja runojen alkuperää.
Kerron tämän kaiken, jotta saisin houkutelluksi enemmänkin jäseniä seuraaviin kokouksiimme.
Kiitos kaikille osallistujille iloisesta illasta. Hauskoja pikkujouluja,
toivottaa puheenjohtajanne

Kai Nieminen


12.11.2016

Hyvät Pernajan Agricola-seuran jäsenet ja ystävät,
kokoonnuimme perjantaina 11.11. 2016 meillä Baggbölessä päättämään sääntömääräisistä asioista. Läsnä oli 12 jäsentä. Kokouksen puheenjohtajaksi valittiin Kai Nieminen, sihteeriksi Mia Aitokari ja pöytäkirjantarkastajiksi Marko Putkonen ja Elina Sorainen. Hallitus esitti kokouksen hyväksyttäväksi esityslistalla olleet asiat yhtä muutosta lukuun ottamatta sellaisina, kuin olin ne edellisen jäsenkirjeen liitteissä teille lähettänyt: toimintasuunnitelmaan tehtiin lisäys "Haetaan tukirahaa Svenska kulturfondenilta  Pernajan Agricola-museon esineistön siirtämiseksi sopivaan tilaan yleisön nähtäväksi" ja talousarvioon vastaavat muutokset: kulupuolelle 3000 euroa museon esineistön siirtämiseksi, tulopuolelle 3000 euron avustus kulturfondenilta.
Yhteenvedonomaisesti:
Kokous todettiin laillisesti kokoon kutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. Hyväksyttiin vuoden 2015 tilinpäätös ja toimintakertomus, luettiin tilintarkastajan lausunto ja vahvistettiin tilinpäätös. Myönnettiin hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille vastuuvapaus. Vahvistettiin hallituksen esittämä toimintasuunnitelma sekä tulo- ja menoarvio. Vahvistettiin vuoden 2017 jäsenmaksun suuruudeksi 5 euroa. Hallituksen puheenjohtajaksi valittiin Kai Nieminen ja muiksi jäseniksi hallitus kokonaisuudessaan uudelleen: hallituksen varsinaisiksi jäseniksi Tuovi Putkonen, Mikael Böök, Kalevi Lappalainen ja Emilia Näri ja varajäseniksi Mia Aitokari, Nina Björkman-Nysten, Marjo Vuokko ja Elina Mieskolainen. Toiminnantarkastajaksi valittiin Anne Hovi ja varatoiminnantarkastajaksi Helvi Hovi.

Todettiin, että yhdistykselle on avattu uusi tili Aktia-pankkiin. Pyydän maksamaan jäsenmaksun vastedes tälle tilille: Pernajan Agricola-seura ry, tili FI82 4055 0012 5287 62. Ja joka tietää unohtaneensa maksaa tämänvuotisen jäsenmaksun, 5 euroa sekin, voi maksaa sen samalle tilille. Mukaan tieto että kyseessä on jäsenmaksu ja vuosiluku.
Ilmoitettiin, että hallitus on päättänyt onnitella 100 vuotta täyttävää yhteistyökumppania Loviisan Sanomia 50 euron + alv hintaisella ilmoituksella, johon tulee yhdistyksen logo ja www-osoite.

Muistakaa osoitteemme: www.pernaja.fi Ilmoittakaa, jos teillä on tekeillä jotakin paikallista kulttuuria edistävää, voimme levittää sanaa myös verkkosivujemme kautta. Konsertteja, tilaisuuksia, markkinoita...

Yhdistyksemme ensi vuoden tärkeimmät tapahtumat liittyvät uskonpuhdistuksen eli reformaation 500-vuotisjuhlavuoteen. Merkitkää kalenteriinne: Mikael Agricolan päivänä 9.4., joka osuu palmusunnuntaiksi, järjestämme Pernajan seurakunnan kanssa tilaisuuden Pitäjäntuvalla Pernajan kirkolla ja Mikaelin päivänä perjantaina 29.9. järjestämme yhdessä valtakunnallisen Mikael Agricola -seuran kanssa seminaarin ja juhlapidot Höganåsin seurantalolla kirkonkylässä. Näistä tapahtumista lähetän vielä paljonkin tietoa tulevan vuoden mittaan.

Sääntömääräisen kevätkokouksen pidämme Agricolan päivänä 9.4. Pitäjäntuvassa Agricola-juhlan yhteydessä.

Hyvää talven jatkoa kaikille! Ja hyvää joulua, ellemme sitä ennen tapaa!

Kai Nieminen
puheenjohtaja

Mikael Agricolan päivä 2016

 

Kevätretki: MIKAEL AGRICOLAN JALANJÄLJILLÄ KUNINKAANTIELLÄ 5.-8.toukokuuta 2016

Mikael Agricola-seuran kevätretki suuntautuu helatorstain viikonvaihteessa Agricolan jalanjäljille Pernajaan ja Viipuriin LUE ENEMMÄN!

 

 

Jäsenmaksu

Olisi toivottavaa, että kaikki jäsenet maksaisivat vuoden 2016 jäsenmaksun 5 euroa. Toki on mahdollista maksaa enemmänkin. Kannatusjäsenmaksu on 20 euroa. Jäsenmaksu maksetaan tilille (tilino muuttunut, ks. kotisivun oikeaa yläreunaa)  vastaanottaja Pernajan Agricola-seura, tiedonantokenttään jäsenen nimi, sähköpostiosoite (tai puhelinnumero) ja merkintä jäsenmaksu 2016.

 

Sarvsalo kirjallisuusilta 18.9.15

 

Jamit Kaarnarannassa 9.5. klo 19.00

Lauantaina 9.5.2015 Isnäsin Kaarnarannassa (Edöntie 142, sahan portin nurkalla) vietetään musiikki-iltaa: klo 19.00 esiintyy Porvoolaisduo Siri & Peetu ja heidän esityksensä jälkeen alkavat jamit, joihin on tulossa ainakin paikallisia musiikintekijöitä. Kaikki ovat tervetulleita! Ottakaa omat mukaan instrumentit.

Mikael Agricolan päivänä 9. huhtikuuta 2015

Pernajan Agricola-Seura julkistaa tänään Pernajan pitäjän historian e-kirjaversion, jonka välittäjänä ja tallennuspaikkana toimii Loviisan kaupungin kirjasto. Kirjan tekijä on prof. Olle Sirén ja sen on suomentanut Hannes Virrankoski. Sirén ja Virrankoski ovat antaneet Creative Commons-lisenssin, jonka perusteella teosta saa vapaasti kopioida, levittää, näyttää ja esittää julkisesti ja siitä saa myös luoda johdannaisteoksia, kunhan tekijöiden nimet mainitaan asianmukaisesti. E-kirjan tiedostomuoto (EPUB) on mahdollisimman riippumaton laitteista ja tietokonejärjestelmistä ja se löytyy Loviisan kirjaston verkkokirjastosta.

Se, että e-kirjat ovat teknisesti mahdollisia ei vielä takaa, että ne ovat myös sosiaalisesti toivottavia, painottaa EPUB-version laatija, Pernajassa vakinaisesti asuva Mikael Böök. Lienee kuitenkin toivottavaa, että ihmiset tuntevat omaa ympäristöään ja sen historiaa, hän sanoo ja toteaa, että "Pernajan pitäjän historia" on tässä mielessä poikkeuksellisen rikassisältöinen teos, jota lukiessa tulee mieleen ruotsalaisen kirjailijan Sven Lindqvistin viisas sanonta: "Gräv där du står!" Eli lataa tämä e-kirja älypuhelimeesi ja kaiva siitä, missä seisot! Böök neuvoo kaikkia itäuusimaalaisia ja varsinkin Loviisanseudun asukkaita, sillä Pernajan pitäjä on Loviisanseudun oman sivistyksen alku.

Kustantajien ja muiden liikeyritysten tai yhdistysten internetaineston saatavuuden jatkuminen  on epävarmaa. Siksi valitsimme varmemman vaihtoehdon eli kirjaston e-kirjan tallentajaksi ja välittäjäksi mieluummin kuin Pernajan Agricola-Seuran omaa verkkosaittia www.pernaja.fi. Luovutamme kirjaston kokoelmiin myös painetun kirjan taittaneelta PK-studiolta saamamme CD-levyn, joka sisältää muun muassa teoksen arvokkaan kuva-aineiston teknisesti korkealaatuisessa muodossa.

Pernajan Agricola-Seura

Agricolan päivän illanvietto to 9.4.2015

Mikael Agricolan päivän illanvietto Pitäjäntuvalla (vastapäätä Pernajan kirkon pysäköintipaikkaa) torstaina 9.4.2015 kello 18.00

Tilaisuudessa julkistetaan professori Olle Sirénin Pernajan pitäjän historia keskiajalta 2000-luvulle -teoksen (suomentanut Hannes Virrankoski) sähkökirjaversio. Sen esittelevät projektin toteuttanut Mikael Böök ja yhteistyökumppanimme Loviisan kirjasto- ja kulttuuritoimenpäällikkö Jenny Olsson-Korsu.

Ohjelmassa myös kirkkoherra Robert Lembergin puheenvuoro Mikael Agricolan merkityksestä Pernajan seurakunnalle: miten Agricolan henkinen ja hengellinen perintö vaikuttaa nykypäivänä hänen lapsuutensa kotikirkon seurakunnassa. Voimme keskustella aiheesta Robertin kanssa.

Marko Putkonen esittää Mikael Agricolan teksteihin perustuvia virsiä.

Tilaisuus on kaikille avoin. Ilmainen sisäänpääsy ja kahvitarjoilu. Tervetuloa ja kutsukaa mukaan mahdollisimman monta ystävää ja tuttavaa!

Järjestää Pernajan Agricola-seura ry.

Hyvää pääsiäistä toivottaen

Kai Nieminen

puheenjohtaja2014

Kertomus toiminnasta vuosina 2009-2013 (PDF)

 

Valid HTML 4.01
Transitional