seuran logo

Agricola-Sällskapet i Pernå rf

Kontakt: Kai Nieminen, Baggböle skolväg 11, 07740 GAMMELBY
Tlf. 045 6505626, kaiminen (ät) kolumbus.fi.
Agricola-Sällskapet i Pernå rf, konto FI82 4055 0012 5287 62 Styrelse 2021
PÅ FINSKA

E-bok på finska i Lovisa bibliotek

Mikael Agricola-stigen i Pernå
Ett sorgset 
hjärta...

 

JULSAGA 2020

 


2020

ABC-katten-bild (ABC - katten låg på sne !)

 

Tidigare i år

 


Kesäjuhlan flyer

Agricolamuseet i Pernå återuppstår i Forsby

Text: Nina Björkman-Nystén
Foto: Jan Heino

Agricolamuseet öppnade den första juli, en öppningsfest ordnas den 10 juli klockan 17, festen är öppen för alla. Då blir det musik, tal, diskussion och servering, en festlig tillställning utlovas. Museet är öppet från onsdag till söndag, klockan 12 - 17. Hantverk som inspirerats av Agricola finns till försäljning, liksom böcker som passar i sammanhanget.

Det tidigare Agricolamuseet fanns i ena ändan av Prästgården i Pernåkyrkoby, i samband med kommunfusionen för drygt 10 år sedan packades största delen av museet i lådor, en liten del fanns kvar i Pernå närbibliotek.

Agricolasällskapet i Pernå har i åratal försökt hitta tak över huvudet åt museet nära Pernå kyrka, det mest naturliga området för att hedra socknens stora son, finska språkets fader Mikael Agricola.

Nu blir det Forsby, eftersom sällskapet inte har hittat något i kyrkbyn. Tillfälligt är det en bra lösning, säger ordförande Kai Nieminen. Platsen är central, den gamla banklokalen är rymlig. Men historiskt är den rätta platsen så när kyrkan som möjligt, målet är att inom rimlig tid kunna flytta dit.

Agricolamuseets främsta syfte är att vårda Mikael Agricolas minne, att sprida information om honom och att visa arkeologiska fynd från Medeltiden. Verksamheten bedrivs i samarbete med Museiverket.

Museet har en hel del föremål redan nu, det är naturligtvis meningen att museet ska växa och utvecklas. Samarbete har etablerats med Forsby byaförening, något som gagnar båda, säger byaföreningens ordförande Henry Laitinen.

första besökare De första besökarna guidas av Marjo Vuokko. Foto: Jan Heino

Föreningens verksamhet har lidit av att vi inte egentligen har haft någonstans att samlas. Det här gör gott åt byaföreningen, säger Laitinen.

Ett samarbete som Agricolasällskapets ordförande Kai Nieminen anser att bör fortsätta också när museet får ny adress. Museilokalen har förutom en utställningssal också ett mötesrum och kök, föreningsmedlemmar och andra kan förmånligt hyra in sig för möten.

Agricolamuseet öppnade den första juli, en öppningsfest ordnas den 10 juli klockan 17, festen är öppen för alla. Då blir det musik, tal, diskussion och servering, en festlig tillställning utlovas. Museet är öppet från onsdag till söndag, klockan 12 - 17. Hantverk som inspirerats av Agricola finns till försäljning, liksom böcker som passar i sammanhanget.

Marjo Vuokko och Tuovi Putkonen vid 
Agricolamuseets nyöppning Marjo Vuokko och Tuovi Putkonen vid Agricolamuseets nyöppning. Foto: Jan Heino

Arbetet med att få igång museet kom i praktiken igång i början av juni. Flitigt talkofolk har planerat, packat upp sådant som har funnits i lådor i åratal, och skapat en ny illusion av den tid i början av 1500-talet när Mikael Agricola lärde sig läsa i Pernå kyrka. Museet har stor nytta av nyanställda övervakaren Michael Hellmans praktiska färdigheter.

-Jag trivs bra, säger Hellman. Det här trevligt, och omväxlande, och jag har kort väg till jobbet.

Det är en tillfällighet att Agricolamuseet får Forsby som hemort. Museet är möjligt tack vare stöd från Svenska kulturfonden, Aktiastiftelsen i Borgå, samarbete med Lovisa stad och en god portion talkoinsatser.


2019

Litterär afton i Labby

Ett tjugotal personer deltog i föreningens litterära afton hemma hos Juha och Emilia Näri på Labby gård fredagen 11 oktober 2019.
Värdfolket bjöd på kvällsvard och gårdsfrun Emilia berättade lokala historier.

Två bokpresentationer ingick i kvällens program. Riikka Kaihovaara presenterade sin nyutkomna essäsamling Villi ihminen. Ämnet för hennes bok är hur människorna förhåller sig till ekokrisen och den s.k. antropocenen. Presentationen ledde till en livlig diskussion om människosläktets framtid.
Nina Fogelberg stod för den andra bokpresentationen, som igen gav anledning till historiska återblickar. Hon läste nämligen utdrag ur sin farfarsfar Paul Fogelbergs (1821-1903) dagboksanteckningar, som hennes far Paul Fogelberg har sammanställt och publicerat i en likaså ny bok.


Kesäjuhlan flyer


Agricola-dagen 9.4. firades traditionellt i Pernå kyrka där Nina Fogelholm höll ett uppskattat föredrag om medeltida hymner. Benita Backas-Andersson rapporterade om händelsen Nya Östis 11 april (kopia nedan). Efteråt bjöd Agricola-Sällskapet på kaffe med tilltugg i Sockenstugan, varefter föreningen höll sitt ordinarie årsmöte.

reportage i Nya Ostis 
11.4.2019

Glimtar från tidigare års verksamhetLäs Nya Östis rapport (öppnas i ny flik) från festseminariet som föreningen anordnade på Höganås i Pernå på Mikaelsdagen 29.9.2017! Och se en bildkavalkad (öppnas i ny flik) från seminariet med foton av Timo Häkkinen.

Seminariets programtidigare

 

Mikael Agricola firas på palmsöndagen  den 9.4. 2017 med en fest i Pernå kyrka.

Kl. 10 Tvåspråkig familjemässa i Pernå kyrka. Kl. 11 kalas i Sockenstugan: paj, sallad, kaka, kaffe, saft. Kl. 12.15  program med anledning av reformationsjubiléet i kyrkan: Tuovi Putkonen talar över ämnet Mikael Agricola som reformator, Sture Enberg presenterar sin bok Mikael Agricola- Pernåpojken som blev reformator. Musik. Barnprogram i Sockenstugan. Fritt inträde, alla är välkomna!

Arrangör: Agricolasällskapet i Pernå rf i samarbete med Pernå församling.

2015-2016


14.11.2016

Välbesökt årsmöte hemma hos Ordf Kai Nieminen och Elina Sorainen. Till medlemmar i sällskapets styrelse valdes : Tuovi Putkonen, Mikael Böök, Kalevi Lappalainen och Emilia Näri; suppl. Mia Aitokari, Nina Björkman-Nysten, Marjo Vuokko och Elina Mieskolainen. Anne Hovi och Helvi Hovi valdes till revisor resp. revisorssuppl.

Efter årsmötesärendena intogs en gemensam måltid, varefter författaren Leena Krohn läser ur sin bok "Kirje Buddhalle". Marko Putkonen, Nina Fogelholm m fl underhåller med sång och spel.


9.4.2015

Mikael Agricolafest i Pernå kyrka med festtal av Elina Sorainen. Musiktablån "Mikael, musiiikkikuvaelma" skriven av Kai Nieminen med musik komponerad av Elina Mieskolainen uppförs i repris.

Fredag 21 november 2014 kl 18

Välkommen på en litteraturkväll till Wildemansgård i Isnäs (förstora plakatet med ett klick)

Söndag 19 oktober kl 18: Pentti Hildén framför musik av Lasse Mårtenson och John Dowland i Pernå kyrka Läs mer (Evenemax) !

        Årsmöte 2014 hålls i Almska Gården, Lovisa (Brandensteinsgatan 3) söndagen den 27.3. kl. 16.00. Samma kväll är det jazzkonsert i Almska Gården.

Det är önskvärt att alla medlemmar betalar medlemsavgiften för 2014, 5 euro, före årsmötet.

Självklart är det också möjligt att betala mera. Avgiften för understödande medlem är 20 euro. Medlemsavgiften betalas på konto FI61 1098 3000 1113 64, mottagare Agricola-sällskapet i Pernå, skriv namn, e-postadress (eller telefonnummer) i meddelandefältet och medlemsavgift 2013.

Enligt stadgarna beslutar årsmötet om medlemsavgiftens storlek för det löpande året 2014.

Nya medlemmar är välkomna!

Man kan anmäla sig som medlem till Kai Nieminen enligt uppgifterna nedan, per post, e-post eller telefon.

Kai Nieminen
Baggböle skolväg 11
07740 GAMMELBY
tfn 045 650 5626
kaiminen (ät) kolumbus.fi

 

Agricola-juhla 6.4.

Vi samlas för att fira Agricola söndagen den 6.4.2014 kl. 15 med en konsert i Pernå kyrka och avnjuter därefter något smått att äta i Sockenstugan. Kai Nieminen berättar om sin Agricola-tablå.

AGRICOLA-konsert i barockanda: SYSTRAR HÖREN MIN MUSIK
Pentti Hildén sång, mandora, barockgitarr 
Pauliina Fred - traverso, flöjt, trumma
Markus Pelli - barockcello

Sällskapets medlemsavgift år 2014 är 5 euro. Vänligen betala på kontonummer FI61 1098 3000 1113 64

 

25.1.2014

Bästa vänner,

det är dags att samlas till möte med anledning av Agricola. Jag föreslår att vi träffas söndagen den 9.2.2014 i Lovisa, på Almska Gården (Brandensteinsgatan 3) kl.14. Vi håller i samma veva styrelsemöte och medlemsmöte, locka för allt i världen med också nya medlemmar. Vi ska grunna på hur vi ska ordna Agricola-tillställningarna den här våren, Mika Böök presenterar de möjligheter föreningens hemsida öppnar. Förhoppningsvis passa datumet.

Det händer också annat i Almska Gården samma kväll: kl. 16 berättar Brita Flander om glasblåsning och förevisar sin utställning, och kl. 18 startar jazzklubben.

Hälsningar
Kai Nieminen

Valid HTML 4.01
Transitional