seuran logo
PÅ SVENSKA

Itäisen Uudenmaan Kolme Viisasta Miestä

Joulusatu vuodelta 2020, 2000 vuoden takaisten tapahtumien inspiroimana.

Linkki: Sadun esitys Youtubessa

Ja tapahtui niinä päivinä, että pääministeri Sanna Marinilta kävi käsky, että kaikkien ihmisten oli pysyteltävä kotosalla. Maassa nimittäin vallitsi suuri Corona-tautiepidemia ja tartunnat haluttiin saada kuriin. Niinpä nuori Jooseppikin oli kotioloissa kihlattunsa Marikan kanssa, joka oli raskaana. Koittipa sitten jouluaatto, ja Marikan synnyttämisen aika tuli. Jooseppi ja Marika kiirehtivät sairaalaan. Mutta se oli tupaten täynnä Covid19-potilaita, eikä heille ollut sijaa sairaalassa. Hädissään he lähtivät iltahämärissä kävelemään kohti kotia. Metsän reunassa olevan rakennuksen ikkunasta loisti valo, ja nuori pari kiiruhti kohti sitä. Rakennus oli lampola. Vanha lampuri oli parhaillaan jakamassa ilta-apetta lammaskatraalleen. Kun hänelle selvisi nuorten hätä, ei hän häkeltynyt. Vanha lampuri oli vuosien kuluessa avustanut maailmaan satoja pikku karitsoita ja selvinnyt lampaineen monista tiukoista tilanteista. Vanha lampuri komensi Joosepin avukseen, ja yhdessä he levittivät lattialle lammaskarsinan viereen paksun kerroksen olkia. Kaapista löytyi puhtaita pyyhkeitä ja lämmintä vettäkin oli saatavilla. Synnytys sujui hyvin, ja pian lepäsi onnellinen Marika olkivuoteella kainalossaan pieni poikavauva pestynä ja pyyhkeisiin käärittynä. Mutta kohta vanha lampuri huomasi, että kaikki ei ollut kohdallaan. Ja toden totta, pian syntyikin toinen vauva...pieni tyttö... Joulun ihme!
Vanha lampuri muisti, että hänellä oli varastossa paperinen tähti jossa on sisällä lamppu. Hartaan hetken kunniaksi hän ripusti tähden lampolan ikkunaan ja sytytti valon.
Pellon toisella laidalla sijaitsevan talon keittiössä istui kolme Itäisen-Uudenmaan viisasta miestä teekupposten ääressä. Yhtäkkiä he huomasivat ikkunasta metsän reunaan syttyvän tähden, ja kiiruhtivat uteliaana katsomaan mistä on kysymys.
Kun kolme Itäisen Uudenmaan viisasta miestä saapui lampolaan kohtasivat he rauhaisan näyn. He näkivät Marikan ja pyyhkeisiin käärityt pienen vauvat lepäämässä olkivuoteella sekä vierellään istumassa Joosepin ja vanhan lampurin. Karsinan hämyssä makaili lammaskatras ja märehti tyytyväisenä.
Kolme Itäisen Uudenmaan viisasta miestä halusivat antaa pienille "Jesefiinaksi" ja "Jooseksi" nimetyille vastasyntyneille synnyinlahjat.
Ensimmäinen viisas mies, Mikolaus nimeltään antoi Rauhaan pyrkimisen. "Kun kasvatte suureksi hävittäkää maapallolta kaikki ydinaseet ja lopettakaa asevarustelu. Eläkää sopuisasti toista kunnioittaen ilman ahneutta ja vallanhimoa. Sillä rauhan vaaliminen on pyhä osa ihmisyyttä."
Toinen viisas mies, Miklos nimeltään antoi Elämän vaalimisen. "Kun kasvatte suureksi huolehtikaa kaikesta elämästä ympärillänne, siitäkin jota ette silmällä näe, sillä me tällä avaruuden äärettömyydessä seilaavalla pallollamme olemme osa tuota elämää ja olemme kaikki riippuvaisia toisistamme. Älkää riistäkö, älkääkä hävittäkö. Sillä elämän suojeleminen on pyhä osa ihmisyyttä."
Kolmas viisas mies, Caius nimeltään antoi Itsensä kehittämisen. "Kun kasvatte suureksi, lukekaa kirjoja, kirjoittakaa runoja, laulakaa, soittakaa, piirtäkää kuvia, veistäkää puuta, muotoilkaa savea; sivistäkää sydäntänne kaikilla tavoin. Sillä itsensä kehittäminen on pyhä osa ihmisyyttä."
Annettuaan arvokkaat lahjansa kolme viisasta miestä poistuivat ja palasivat teekuppostensa ääreen Joulun ihmettä ihmettelemään.
Mutta Marika kätki kaikki nuo sanat sydämeensä ja tutkiskeli niitä siellä.